Att renovera är både spännande och utmanande. Det rör sig ofta om väldigt stora investeringar och därför är det viktigt att du hittar en hantverkare som du kan lita på. Oavsett var du bor i Sverige har du förmodligen ett par olika firmor att välja bland. Därför är det bäst att inte välja första bästa hantverkare – din snickare stockholm utan att undersöka dina möjligheter. Du brukar kunna be om en offert innan du bestämmer dig. Då får du också en bra hum om vad det kommer kosta. Här kommer några bra råd och tips på vägen.

Vänd dig till flera olika byggfirmor
Skicka en förfrågan till flera olika snickare och beskriv lite kort vad du vill göra. Ju mer detaljer du kan ge desto bättre. Många hantverkare gör gärna ett hembesök för att få en lite bättre bild av vad som behöver göras. Sedan kan du jämföra offerter i lugn och ro. Om du inte har tid att jämföra själv kan du använda dig av en jämförelsetjänst. Då får du normalt svar inom ett par dagar.

Ta alltid referenser
Tyvärr så finns det en del oseriösa företag ute på marknaden. Därför är det alltid bra att be om referenser innan du ingår ett avtal med en hantverkare. Du kan till exempel be om att få se bilder från tidigare jobb. Se också om det finns några recensioner från tidigare kunder. Det ger ofta en bra bild om vad du kan förvänta dig.

Kom ihåg ROT-avdraget
Normalt när du anlitar en hantverkare kan du dra av 50 % av arbetskostnaderna genom det som kallas för ROT-avdrag. Det är ett slags skatteavdrag som alla privatpersoner kan använda. Det gäller upp till 50 000 kronor per år. Dock måste du äga bostaden för att det ska vara giltigt. Är ni flera som äger bostaden kan ni slå ihop era summor.

Om du ska kunna använda ROT-avdraget måste hantverkaren ha en F-skattesedel. Det brukar ofta stå på deras hemsida. Då får du det korrekta beloppet på din slutfaktura, vilket betyder att din renovering blir billigare.

Snickare

Välj en hantverkare med totalentreprenad
Ska du göra en totalrenovering är det bäst att vända dig till en hantverkare som kan erbjuda dig totalentreprenad. Det betyder att du bara behöver ha kontakt med en hantverkare under hela projektet. Är det något de inte kan utföra själva vänder de sig till sina samarbetspartners. Då är det också enklare för dig att få en tidsplan att förhålla dig till. Det står ofta ganska klart och tydligt på byggfirmans hemsida om det är möjligt att få totalentreprenad eller inte. Sedan kan du bara jämföra de olika alternativen.